Planavimas

Vestuvinė depresija, kodėl ji pasireiškia?

vestuvinė depresija kodėl ji pasireiškia

Tikriausiai keista prieš tokį šventišką ir džiuginantį įvykį kalbėti apie depresiją. Tačiau depresyvi nuotaika prieš vestuves yra tiek pat tikėtina ir įprasta, kiek ir džiugi nuotaika. Į tikrą klinikinę depresiją ši depresyvi nuotaika virsta, tiesa, ne taip dažnai, bet pasitaiko ir tokių atvejų. Tad verta apie tai kalbėti, nors dažnai atrodo labai nepriimtina ir sunku.

Jei jūs ketinate tuoktis, planuojate savo vestuves, ir jūsų sužadėtinis, tėvai ir artimieji, rodos, tuo labai džiaugiasi, jūsų draugai sujaudinti, tačiau kartais, galbūt pačiu netinkamiausiu ar netikėčiausiu metu užklumpa didelis nerimas, liūdesys ir baimė, tikriausiai jaučiatės nesmagiai, kiek kalti prieš kitus ir savo jausmus bandote nuslėpti net nuo savo būsimo sutuoktinio. Galbūt šie jausmai jus užklumpa prieš užmiegant, gal peržiūrint sąrašą darbų, kurie turi būti padaryti, galbūt jie užklumpa ankstyvą rytą ir trukdo miegoti.

Kas vyksta jumyse? Tikriausiai abejojate, ar šiais jausmais dalintis su draugais ir šeima, nes bijote, kad jie nesupras ar ne taip įvertins. Tai priešvedybinis liūdesys. Apie jį retai kalbama, nes niekas nenori prisipažinti, kad jiems yra liūdna, kad jie bijo. Tačiau liūdesys prieš vestuves yra gana dažnas reiškinys.

Daugelis šį liūdesį ir nerimą bando nustumti dar labiau įsitraukdami į veiklą, tačiau tai nesumažina nerimo. Tai nepadeda suprasti, kas darosi viduje. Dažnai leidimas sau pripažinti savo liūdesį, baimes ir išsiaiškinimas, kas slepiasi po jomis, labai atpalaiduoja ir suteikia kitokį pojūtį bei lengvumą ir galbūt padeda priimti reikiamą sprendimą.

Kodėl jaučiamos baimės ir liūdesys prieš tokį džiaugsmingą įvykį?

liūdesys prieš vestuvesVestuvės yra stresą keliantis įvykis. Daugeliui porų sunku atlaikyti pasirengimo santuokai stresą. Taip atsitinka ypač tada, kai vestuvės planuojamos labai iškilmingos ir didelės, joms priskiriama kažkokia ypač svarbi reikšmė. Tada bet koks sunkumas ar nukrypimas nuo plano gali kelti labai stiprų nusivylimą. Jei iš tiesų dedate labai daug vilčių ir lūkesčių į savo vestuvių šventę, verta permąstyti, kodėl tai darote, kas po tuo iš tiesų slepiasi.

Depresyviai nuotaikai didelę įtaką gali daryti ir giminaičių lūkesčių neatitikimas su tuo, ką nori planuoti sužadėtiniai. Svarbu suvokti, kad nesate nieko skolingi savo artimiesiems, nes skolos ir kaltės jausmas gali labai slėgti. Vestuvės iš tiesų yra jūsų šventė, ne artimųjų, ir jums rinktis, kaip norite ją švęsti. Leisti sau turėti teisę spręsti savaip kartais yra labai svarbu, kad pasirengimas vestuvėms nevirstų pragaru.

Lūkesčių dėl šventės neatitikimas tarp sužadėtinių taip pat gali kelti stiprius tarpusavio konfliktus, nusivylimą ir liūdesį. Ramus susėdimas, įsiklausymas ir vienas kito išgirdimas gali padėti rasti sprendimus, kurie būtų priimtini jums abiem. Tai būtų svarbus įgūdis ir jūsų ateičiai.

Jaunieji dažniausiai patiria depresyvią nuotaiką ir dėl to, kad tiesiog pervargsta planuodami vestuves ir priimdami šiai šventei svarbius sprendimus. Leiskite sau pailsėti, atsitraukti nuo vestuvių planavimo proceso ir tiesiog pasimėgauti buvimu dviese.

Tiesa, stresą ir liūdesį gali kelti ne tik pats vestuvių planavimo procesas, bet ir kiti dalykai. Santuoka – tai tam tikro didelio pokyčio taškas, kuris lemia, kad to, kas buvo prieš tai, daugiau nebebus, o naujasis gyvenimas kol kas dar nėra aiškus. Kaip viskas bus, ar sėkmingai, ar gerai, ar pavyks? Šie ir panašūs klausimai gali kelti nerimą, baimę ir liūdesį. Tad jei jūs liūdite dėl to, tai normalu, tikėtina ir kartais net labai reikalinga. Svarbu leisti sau jausti tai, ką jaučiate, ir apie tai pakalbėti su savo artimaisiais.

Kartais liūdesys gali būti susijęs su tuo, kad santuokos įsipareigojimai atrodo labai sudėtingi ir slegiantys, atimsiantys laisvę ar dar kažką žmogui svarbaus. Būtų svarbu kalbėti su savo partneriu/-e apie šias baimes, iš anksto planuoti, kaip gyvensite ateityje, kaip įsivaizduojate sutuoktinių pareigas šeimoje.

Gali būti, kad vienas iš sutuoktinių nenori tuoktis. Ji pasakė “taip”, ar jis pasipiršo, nes jau ilgai draugavo ir taip lyg reikėjo, nes visi to iš jų tikėjosi, tačiau iš tikrųjų tikrojo noro ir tikėjimo, kad būtent su šituo žmogumi norisi susieti savo gyvenimą, nėra. Taigi, kai sprendimu yra abejojama, tačiau jaučiamas įsipareigojimas įvykdyti savo duotą pažadą, tai gali būti labai rimta depresyvios nuotaikos priežastis. Todėl svarbu išsiaiškinti ir susidėlioti su kuo susijusios abejonės ir kokios baimės po tuo slepiasi, ir jei iš tiesų nesinori susieti savo gyvenimo su šiuo žmogumi, svarbu neklausyti tų, kurie sako, kad nebegalite atšaukti sprendimo, geriau jau jį atšaukti dabar nei po kelių metų santuokos ar jau gimus bendriems vaikams.

Gali būti, kad santuokos nenori nei vienas iš sužadėtinių ir tuoktis ketina tik dėl to, kad ji laukiasi. Tai, be abejo, gali kelti labai sunkių ir įvairių jausmų. Pokalbiai ir gilesnis situacijos permąstymas gali padėti surasti geriausią sprendimą.

Jokiu būdu ir jokiomis aplinkybėmis nerekomenduočiau žengti prie altoriaus, jeigu nesate visiškai tikri dėl savo sprendimo. Jei abejonių yra, net jei tai tik vestuvių baimė, pirmiausia, svarbu nuodugniai išsiaiškinti šių abejonių priežastis, surasti visus atsakymus, sudėti visus taškus ant i, ir tik tada, kai jau būsite visiškai tikri, eikite (o gal ir neikite) prie altoriaus.

Gali būti, kad ši santuoka kelia baimę, nes anksčiau jau gyvenote santuokoje, kuri baigėsi nesėkmingai. Tai gali kelti baimę, kad ir šį kartą gali baigtis taip pat. Sumažinti šį nerimą gali atviras pokalbis ir dalinimasis su savo sužadėtiniu.

Tiek su vestuvių planavimu, tiek su prieš santuoką kylančiomis baimėmis susijęs stresas gali vesti ir prie rimtos depresijos. Ypač to gali tikėtis žmonės, kurie yra linkę į depresyvią nuotaiką. Žymiai didesnė tikimybė, kad stresą sukeliantys įvykiai gali kelti jiems daugiau ar mažiau depresyvią nuotaiką ir kartais iššaukti tikrą gilią depresiją.

Jei prieš vestuves patiriate depresyvią nuotaiką – kalbėkitės su kuo nors, taip pat ir vienas su kitu. Bendrauti vienas su kitu ir dalintis savo nerimu, baimėmis ir stresu patarčiau bet kuriuo prieš tai aptartu atveju. Gilus išsikalbėjimas gali padėti pasijausti geriau, susiorientuoti, ko iš tiesų norite, ir padėti rasti jums geriausius sprendimus. Gali padėti ir tokios temos, kaip vaidmenų santuokoje pasiskirstymas, sutuoktinių viltys ir lūkesčiai, kiek realu juos įgyvendinti, ir kokiu būdu tai padarysite, kokios priimtinos uošvių įtakos ribos ir pan. Neišsigąskite savo depresyvios nuotaikos, tačiau nelikite su ją vieni, dalinkitės ir kalbėkitės, ieškokite ir raskite liūdesio ar nusivylimo priežastis, geriausius sprendimus jums.

Apie grožio klubą

Apie Vestuves

Visos svarbiausios detalės tobulos vestuvių šventės planavimui ir įgyvendinimui be rūpesčių!

Komentarai

Spauskite čia ir komentuokite