K. Ivanova „Raudonos lūpos – privalomos“


KIEK ŠIAIS LAIKAIS KAINUOJA VESTUVĖS?

Autorius: Linas Dambrauskas www.linasdambrauskas.com

Kiek šiais laikais kainuoja vestuvės?

Vestuvės gali būti pavadintas vienu svarbiausių įvykių kiekvieno žmogaus gyvenime. Todėl daugelis porų joms negaili išleisti didelių sumų: taupo, ima paskolas, skolinasi iš tėvų. Kiti pasirenka kelti kuklias ir daug nekainuojančias vestuves. 
Planuojantys tuoktis sužadėtiniai iš anksto apsisprendžia, kokios šventės norės ir kiek jiems tai kainuos. Tačiau neretai šventės biudžetas netikėtai išauga dėl nenumatytų išlaidų ar pabrangusių paslaugų. Taigi, kiek šiais laikais kainuoja vestuvės?

Biudžetą dažnai tenka viršyti

Populiarioje socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Nuotakų namučiai“ pasidomėjome, kiek 2016 metais jaunavedžiai išleidžia savo gražiausiai gyvenimo šventei.
  • Daugelis nuotakų ironizavo, kad galėjo tuoktis keliais metais anksčiau, kai valiuta dar buvo litai. „2012-aisiais vestuves būtume atšokę už 6000 litų. 2016-aisiais metais – už 6000 eurų. Ir juokinga, ir graudu“, − prisipažino viena nuotaka.
  • Jai antrinusi kita diskusijos dalyvė pastebėjo, kad paslaugų teikėjai po euro įvedimo kainas pakeitė pagal savo skaičiuoklę: „Visų paslaugų kainos dabar suapvalintos: 100, 200, 900, 1000, 1300 eurų. Nors ir nebus pas mus auksu siuvinėtų servetėlių, dešimties patiekalų, bet suma išėjo penkiaženklė“.
  • „Mes šventei planavome skirti 6700 eurų, bet jei skaičiuotume ir drabužius, išleidome 8000 eurų“, − savo išlaidas įvardijo kita narė.
  • Iš tiesų, diskusijoje apie vestuvių kainas dominavo 7−8 tūkstančių eurų sumos. Kai kurios poros prisipažino planavusios atšokti vestuves už 4000 eurų, bet dar neįpusėjus šventės planavimui biudžetas jau buvo viršijęs 1000 eurų.
  • „Mes išleidome 8700 eurų, nors planavome šventę už 8000. Dabar viskas, kas buvo litais, pavirto eurais“, − pastebi kita socialinio tinklo grupės narė.
  • „Mūsų vestuvės turėjo kainuoti apie 8000 eurų, bet jau dabar išleidome 10 000 eurų. O dar liko visokių smulkmenų, kaip medaus mėnuo ir panašiai. Aišku, kainos atima žadą, bet kai pradedi organizuoti, norisi viską padaryti tobulai“, − dėstė nuotaka.

Norint galima ir pigiau

Žinoma, kainos priklauso ir nuo sezono bei miesto, kuriame planuojamos vestuvės. Pasak kai kurių jaunavedžių, šventę mažesniuose miestuose galima atšvęsti ir už 2000−3000 eurų.
„Mes planuojame, kad mums vestuvės kainuos 2500 eurų. Su kelione – galbūt 3000 eurų. Tačiau negalime sau leisti didelių iškilmių, todėl daug ko atsisakome“, − atviravo pora.
„Mūsų vestuvių išlaidos buvo skaičiuojamos litais, tad mes išleidome 15 000 litų (4300 eurų). Bet palyginus mums taupiai išėjo, nes kostiumą ir suknelę siuvomės pas mamą (kainavo tik medžiaga), vyro brolis suorganizavo mašiną ir pabuvo vairuotoju, alkoholį pavyko pigiau gauti iš tiekėjų, o šventės vieta buvo mano buvusi darbovietė, tad vadovė viskam padarė nuolaidą“, − pasakojo nuotaka.
Aptarinėdamos vestuvių biudžetą, merginos ir moterys stebėjosi kai kurių paslaugų įkainiais. Pavyzdžiui, išties daug išlaidų reikalauja dekoracijos. „100 eurų kainuoja viena−dvi puokštės stalui papuošti“, − pasakojo jos. Dideli įkainiai ir vestuvinio transporto nuomai. Jaunavedžiams už jį tenka mokėti po 50−100 eurų už valandą. „Mes pusę biudžeto išleidome sodybos nuomai, maistui ir aptarnavimui“, − pasakojo diskusijos apie vestuvių kainas dalyvė.
O kiek jaunieji sumoka už maistą? Kainos, rengiant šventę Vilniuje, vienam asmeniui be saldaus stalo ir gėrimų svyruoja apie 25−45 eurus. Mažesniuose miestuose kainos patrauklesnės.
Pavyzdžiui, 23 eurai žmogui kainuoja maistas su užkandžiais Skaidiškėse, 20 eurų – Alytuje (įeina karšti patiekalai, užkandžiai ir alaus stalas), 25 eurai – Panevėžyje (į kainą įskaičiuotas ir saldus stalas su užkandžiais), 40 eurų – Klaipėdoje, 35 eurai – Biržuose, 35 eurai – Vištytyje (dviem dienoms), 19 eurų – Kėdainiuose (su alaus stalu, vaisių medžiu ir pusryčiais). Šilalėje maisto tiekėjai žmogui siūlo maitinimą už 11 eurų (du karšti patiekalai, šalti ir 4 salotų / mišrainių variantai). Tik maistas gana paprastas ir tradicinis. Tačiau tiekėjai viską atveža į vietą, paserviruoja, priderina servetėles pagal šventės spalvą, kitą dieną atvažiuoja ir susirenka indus.

Ar jau skaitei apie:

 
 
Tavo komentaras
Tavo vardas
El. paštas
Tai ką galvoji
     (Mes tikimės viskas padorumo ribose)
Facebook draugai rekomenduoja
0
Komentarai