Santuokos Formalumai

Statistika: Antra santuoka Lietuvoje

statistika - antra santuoka lietuvoje

Santuoka yra vienas svarbiausių gyvenimo sprendimų. Nepasisekus pirmą dar sunkiau rizikuoti antrą kartą. Tačiau vis daugiau žmonių nepabūgsta antrą kartą prisiekti amžiną meilę ir susisieti santuokos saitais.

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, antrų santuokų per penkerius metus, nuo 2012 iki 2017 įregistruota 41 326. Nuo 2012 iki 2017 metų antrų santuokų skaičius pamažu kilo. Vien 2016 metais Lietuvoje antras santuokas užregistravo 4361 vyras ir 4316 moterų.

Nepasisekus pirmai santuokai yra keli faktoriai, galintys padėti susikurti stabilesnius ir laimingesnius santykius ateityje.

  • Vyresnis amžius. Dažnai pirmos santuokos įregistruojamos palyginti jauname amžiuje, Lietuvoje pirmų santuokų vidurkis vyrams yra 29.7 metai, moterims 27.4. Bėgant laikui dažnai keičiasi žmonių gyvenimo tikslai ir prioritetai, kas būna viena iš skyrybų priežasčių. Vyresniame amžiuje tokių pokyčių būna žymiai mažiau, tai padeda išlaikyti stabilesnius santykius.
  • Geriau apgalvotas sprendimas. Jauname amžiuje dažnai į santuoką pastūmėja emocinis meilės išgyvenimas, greitas gyvenimo tempas, aplinka, susiformavęs požiūris į santuoką ar artimieji, o vyresniame amžiuje dažniausiai neskubėdami galite priimti sprendimą – įteisinti santuoką ar ne.
  • Siekiamas sukurti stipresnis, pozityvesnis ryšys. P. Schneller ir kolegų atliktas tyrimas atskleidė, kad kartą išsiskyrę asmenys turi savybę augti ir bręsti kurdami naujus santykius. Skyrybų priežasties suvokimas padeda atrasti naują požiūrį bei lūkesčius, ko tikėtis iš naujo partnerio ir naujų santykių. Tokiu būdu antra santuoka gali būti brandesnė ir stabilesnė.

Antra santuoka Lietuvoje

Lietuvoje yra nemažai garsių žmonių, kurie nepasisekus pirmai santuokai sugebėjo įsipareigoti antrą kartą ir sukurti darnią šeimą. Viena iš tokių porų yra kompozitoriaus Deivydo Zvonkaus ir dainininkės Katažinos Nemyzko-Zvonkuvienės, jiedu susituokė 2014 metų liepos 26 dieną. Deivydui Zvonkui tai buvo antra santuoka, jis buvo vedęs Nataliją Ivanovą ir su ja santuokoje išgyveno beveik 5 metus.

Dar vienas sėkmingos antros santuokos pavyzdys Aleksas Lemanas ir dvidešimčia metų jaunesnė jo mylimoji Lina Gelbūdienė. Jie susituokė 2016 rugpjūčio 3 dieną. Abiems tai buvo antra santuoka. Su pirmąja žmona Aleksas Lemanas išsiskyrė po 47 metus trukusios santuokos.

Antroms vedyboms dar tik ruošiasi Edita Daniūtė. Ji susižadėjo su Mirko Gozzoli. Pirma santuoka su advokatu Mindaugu Vasiliausku truko 8 metus.

Fawn Weaver pasakė labai teisingą mintį apie santuoką: “Stipriausia santuoka sukuriama tik dirbant komandoje. Tam reikalinga abipusė pagarba, sveika susižavėjimo dozė ir nesibaigianti meilė.” Besivadovaujantys šiuo principu sukuria laimingą ir darnią šeimą, nesvarbu, kelinta santuoka juos jungia.