Atsakymai į vestuvių planavimo klausimus


AR GALI UŽSIENIETIS MANO VYRAS GAUTI LIETUVOS PASĄ?

Kristina klausia:  Aš esu ištekėjusi už  kitataučio. Norėtume pabandyti gauti jam Lietuvos Republikos pieliečio pasą. Kokių dokumentų reikėtų? Ką reikia apdaryti norint gauti lietuvio pilietybę?
Teisininkės Gintos atsakymas

Lietuvos pilietybės suteikimo sąlygos kitataučiams

Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo sąlygas nustato Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo 12 straipsnis.
  1. Lietuvos Respublikos pilietybė gali būti suteikiama asmeniui, jeigu jis atitinka šias sąlygas:
  • išlaikė valstybinės kalbos egzaminą;
  • prašymo pateikimo metu turi dokumentą, patvirtinantį teisę nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje;
  • gyvena Lietuvos Respublikos teritorijoje pastaruosius 10 metų;
  • turi teisėtą pragyvenimo šaltinį;
  • išlaikė Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminą;
  • yra asmuo be pilietybės arba yra pilietis tokios valstybės, pagal kurios teisę Lietuvos Respublikos pilietybės įgijimo atveju prarandama tos valstybės pilietybė, arba raštu pareiškia savo valią atsisakyti turimos kitos valstybės pilietybės, kai jam bus suteikta Lietuvos Respublikos pilietybės.
2.Valstybinės kalbos ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminų ir jų išlaikymą patvirtinančių dokumentų išdavimo tvarką nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė.
3. Asmenims, atitinkantiems šiame straipsnyje nustatytas sąlygas, Lietuvos Respublikos pilietybė teikiama atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos interesus. Asmenims, kuriems sukako 65 metai, asmenims, kuriems nustatytas 0–55 procentų darbingumo lygis, ir asmenims, kuriems sukako senatvės pensijos amžius ir kuriems teisės aktų nustatyta tvarka yra nustatytas didelių ir vidutinių specialiųjų poreikių lygis, taip pat sergantiems sunkiomis chroninėmis psichikos ligomis, šio įstatymo 12 straipsnio 1 dalies 1 ir 5 punktų reikalavimai netaikomi.
4. Užsienio valstybių piliečiams, turintiems pabėgėlio statusą Lietuvos Respublikoje, šio straipsnio 1 dalies 6 punkto nuostatos netaikomos.
5. Asmuo, kuriam suteikiama Lietuvos Respublikos pilietybė, prisiekia Lietuvos Respublikai.

O jei mes susituokę

Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo sudarius santuoką sąlygas nustato Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo 14 straipsnis.
1. Asmeniui, sudariusiam santuoką su Lietuvos Respublikos piliečiu ir pastaruosius 7 metus bendrai su sutuoktiniu gyvenančiam Lietuvos Respublikos teritorijoje, Lietuvos Respublikos pilietybė suteikiama, jei šis asmuo atitinka šio įstatymo 12 straipsnio 1 dalies 1, 2, 5 ir 6 punktuose nustatytas sąlygas ir nėra aplinkybių, nurodytų šio įstatymo 13 straipsnyje.
2. Asmenims, sudariusiems santuoką su Lietuvos Respublikos piliečiais: tremtiniais, politiniais kaliniais ar jų vaikais, gimusiais tremtyje, Lietuvos Respublikos pilietybė suteikiama, jei jie susituokę persikelia nuolat gyventi į Lietuvos Respubliką ir pastaruosius 5 metus bendrai su sutuoktiniu, kuris yra Lietuvos Respublikos pilietis, gyvena Lietuvos Respublikos teritorijoje, ir atitinka šio įstatymo 12 straipsnio 1 dalies 2, 5 ir 6 punktuose nustatytas sąlygas.
3. Asmeniui, pragyvenusiam Lietuvos Respublikoje susituokus su Lietuvos Respublikos piliečiu ilgiau kaip vienus metus, jei jo sutuoktinis miršta, Lietuvos Respublikos pilietybė gali būti suteikiama, jam pragyvenus Lietuvos Respublikos teritorijoje 5 metus, jei šis asmuo atitinka šio įstatymo 12 straipsnio 1 dalies 1, 2, 5 ir 6 punktuose nustatytas sąlygas ir nėra aplinkybių, nurodytų šio įstatymo 13 straipsnyje. 

Kokius dokumentus ir kur pildyti?

Prašymai suteikti Lietuvos Respublikos pilietybe paduodami Respublikos Prezidentui per migracijos tarnybą. Prie prašymo pagal Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo 12 straipsni pridedami šie dokumentai: asmens tapatybę patvirtinančio dokumento nuorašas; gimimo liudijimo nuorašas; dokumentas, patvirtinantis teisę nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje šio prašymo pateikimo metu; dokumentas, patvirtinantis, kad asmuo gyvena Lietuvos Respublikos teritorijoje pastaruosius 10 metų; dokumentas, patvirtinantis, kad asmuo turi teisėtą pragyvenimo šaltinį; dokumentas, patvirtinantis, kad asmuo išlaikė valstybinės kalbos ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminus.
Kai reikia patvirtinti aplinkybes, nurodytas Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo 12 straipsnio 1 dalies 6 punkte, pridedamas dokumentas, kuriuo patvirtinama, kad asmuo yra be pilietybės arba yra pilietis tokios valstybės, pagal kurios teisę Lietuvos Respublikos pilietybės įgijimo atveju prarandama tos valstybės pilietybė, arba šio dokumento nuorašas.
Kitose valstybėse išduoti dokumentai turi būti išversti į lietuvių kalbą ir legalizuoti, o jų kopijos - patvirtintos teisės aktų nustatyta tvarka arba valstybės tarnautojo, priimančio dokumentus.
Prašymai bei dokumentų nuorašai turi būti patvirtinti teisės aktų nustatyta tvarka arba valstybės tarnautojo, priimančio dokumentus.
Prie prašymo pagal šio įstatymo 14 straipsni pridedami šie dokumentai: asmens tapatybę patvirtinančio dokumento nuorašas; gimimo liudijimo nuorašas; santuokos liudijimo nuorašas; sutuoktinio Lietuvos Respublikos pilietybę patvirtinančio dokumento nuorašas; dokumento, patvirtinančio, kad asmuo yra tremtinys ar politinis kalinys, nuorašas, jei dėl Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo asmuo kreipiasi pagal šio įstatymo 14 straipsnio 2 dalį; sutuoktinio mirties liudijimo nuorašas, jei dėl Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo asmuo kreipiasi pagal šio įstatymo 14 straipsnio 3 dalį; dokumentas, patvirtinantis teisę nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje šio prašymo pateikimo metu; dokumentas, patvirtinantis, kad asmuo gyvena Lietuvos Respublikos teritorijoje šio įstatymo 14 straipsnyje nurodytą laikotarpį; dokumentas, patvirtinantis, kad asmuo išlaikė valstybinės kalbos ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pagrindų egzaminus pagal šio įstatymo 14 straipsnyje nurodytus reikalavimus. Jeigu dėl Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo kreipiasi asmuo, kuris turi kitos valstybės pilietybę, jis pateikia rašytinį pareiškimą atsisakyti turimos kitos valstybės pilietybės, kai jam bus suteikta Lietuvos Respublikos pilietybė.
Kitose valstybėse išduoti dokumentai turi būti išversti į lietuvių kalbą ir legalizuoti, o jų kopijos - patvirtintos teisės aktų nustatyta tvarka arba valstybės tarnautojo, priimančio dokumentus.
Prašymai bei dokumentų nuorašai turi būti patvirtinti teisės aktų nustatyta tvarka arba valstybės tarnautojo, priimančio dokumentus.

Pabaigai

Miela Kristina, tikimės užteks šios informacijos. O jei kyla daugiau neaiškumų, pabandyk paskambinti į savo migracijos tarnybą, manau jie padės ir papasakos apie tau rūpimus dalykus. Pagrindinius nuostatus išdėstėme. Sėkmės.
Tavo komentaras
Tavo vardas
El. paštas
Tai ką galvoji
     (Mes tikimės viskas padorumo ribose)
Facebook draugai rekomenduoja
16
Komentarai
2017-06-07 22:32
Stanislovas
galvoju, kad popiezium lengviau tapti nei sutuoktiniui gauti Lietuvos pilietybe....
2015-03-24 18:54
sigita
sveiki norejau paklausti mano draugas is indijos bet gyvena anglijoje kiek sake 5 metus ir norejau suzinoti kas gali mane tiksliai informuoti apie tai ko reikia kad jis butu legalas nors darba turi ir inciurinca atskaiciuoja, moka mokescius visus kaipnir visi zmones bet jisbturi leidima cia tik gyventi. ir dar man sake kad mane gali i kalejima pasodinti uz tai kad as su juo gyvenu, ne va as ji slepiu. iskarto aciu uz atsakymus
2015-01-14 22:00
Tina
La,norejau paklausti ,as taip pat ruosiuosi vedybom su egiptieciu,bet gyvename Vokietijoje,kiek metu reikia kartu pragyventi ,kad gautu Lietuvos pilietybe ,ir ar tai imanoma ,nes kartu gyvename Vokietijoje,bet apsidraudimui ,noreciau pirmiausia savo igyta turta (Buta Lietuvoje) ,apsidrausti jei kada nors skyrybu atveju jo man nepadalintu ,kur reiketu kreiptis ir ka daryti ?Dekoju is anksto uz atsakyma
2013-03-26 14:00
Tomas
Labas as norejau paklausti,jei mano drauge gyvena afrikoi ir as ja noriu vesti ir gyvent kitoi sali,ne lietuvoi.Ka man reiktu daryt? Kokius popierius pildyt
2013-03-15 19:19
Jovita
norejau paklausti ir kas zinot atsakykit man imano el pasta, labai reikia zinoti, gyvenu Lietuvoje jau senai, ejau nuo pirmos klases i mokykla, bet ilgai Lietuvoje gyvenau nelegaliai, dabar jau pora metu su leidimu gyvent bunu nes sukako man 18m. norejau paklausti, tai as negaliu gaut dar leidimo? kad nelegaliaimilga laika gyvenau? ar galima yrodit su mokyklos dokumentais kad mokiaus nuo pirmos klases ir pan.? kad gauciau pilietybe lietuvos?
2012-11-23 21:16
vilija
as esu zenota jau 10 metu turiu 3 vaikus gyvenu ispanijoj.vadinasi as mano vyrui negaliu duot mano pilietibe. zinoma aisku kai vaziuojam y lietuva jisai viza turi prasyt .pinigai pinigai
2012-07-11 17:31
lina ulickaite
as susituokus su indu.gyvenam anglijoi ar jis gali gaut lietuvos pilietybe ir kaip?
2011-10-25 03:50
Renata
laba diena,noreciau pasiteirauti,jeigu as tarkime esu istekejusi uz albanijos piliecio,ar jis istatimiskai galetu su manimi isvykti i kita sali tarkime(anglija)?nes kiek esu skaiciusi ir girdejusi albania nera istojusi i europos sajunga!Ir kokiu dokumentu reiketu?aciu
2011-08-11 17:56
Dainius
Laba diena,as norejau taipat paklausti del pilietybes. Mano drauge yra gimusi Lietuvoje,ja isvaikino skirtingu tautybiu iteviai(Lietuvis ir Aire),mirus iteviui,imote ja issiveze is Lietuvos i Airija. Ten jei suteike Airijos pilietybe,kai drauge psidara viza,su imote gryzo i Lietuva,Imote mire Lietuvoje. O drauge gyveno 3metus kol baigesi viza,per neapsiziurejima ji pragyveno 2 savaites nelegalei,ji nuvazevo i policija,kad jei isduotu pasa grysti i Airija. Aisku ja norejo deportuoti,bet ji susitare kad grys pati. Dabar Airija jei nesuteike vizos. Kaip ji galetu gauti Lietuvos pilietybe? Ar man reike susituokti su ja kad ji gautu pilietybe?
2011-03-22 05:23
Henri
Į Lietuvos Respubliką atvikau 2000/11/09.
Pirmą leidimą gyvent su teise dirbti gavau 2001/01/22.
Kaip nėra įrašo,kad buvau Lietuvoje nuo tada, nezinau,bet kaip aš galesiu gauti viruotojo pažymėjimą 2001/04/11,jai manęs cia nebutu...
Pradejau kurti gyvenimą, per langa mačiau kaip maršrutinis taksi gerai dirba, pirkau mikro autobusą.D1 kategorija vairuoti mikro autobuso neturejau.ABC vairavimo mokiklą lankiau ir teorinį egzaminą perlaikau,nes nemokejau gerai lietuviu kalbos.Kol baigiau viska,D1 vairuotojo pažymėjimą gavau 2001/04/11.
2001/06/22 Valstybinio socialinio draudimo pažymėjimą gavau.
2001/06/24 pradejau dirbti,vairavau mikro autobusą iki pripratau prie gyvenimo.UAB Ghoussoub ir ko įsteigiau ir direktorium dirbau.Parduotuvę Kauno senamiestyje atidariau,drabuzius iš Prancūzijos vežiau,bet ant galo ramybės norejau,atvykau į kaima,čia ir sodyba žmonos vardu pirkau,(mano vardu negalejau).Su žmona katuris vaikus auginu...
Pirkti galvijus galėjau,bet gauti kvotą,kad pieną parduoti galėčiau,nebuvo galima.Nors gyvenimo vietą daklaravau, į žmonos valdą mane neįtraukė,as likau kaip manęs čia nėra.Kad gauti leidimą gyventi,man reikėjo pragyvenimo šaltinio.Taip ir negalejau įrodyti, kad turiu 40 galvijų, iš to ir gyvenu,teko lėšas į banką dėt, kad būtų įmanoma gauti leidimą gyvent.Kadangi sąlygų ūkininkaut nebuvo, visus galvijus pardaviau.Įsidarbinau UAB Deuteris,ir kartu iki dabar dirbu UAB Ghoussoub ir ko.
Nuo mano atvikimo į Lietuvos Respubliką 2000/11/09,gyvenu Lietuvoje.Kai Lietuva į Šentgeno erdve įstojo, aplankiau gimines Pracūzijoje.
Dabar man migracijos tarnybą neleidzia ar nepriima is mane prayma....taip migracijos tarnybos darbuotojai fanatikai rasistai tik direktorius Vilnuje geras zmogus,bet jie net pres estatyma daro ir jam galva maiso,jam itikino kad as neturiu teise prasima duoti ,bet tai nepabaiga...