„Toma Accessories“ apie nuotakų papuošalus


RUDENS VESTUVIŲ VALGIARAŠTIS: PAPRASTA IR SEZONIŠKA

Vestuvių vaišių mados, skirtingai nei podiumų mados tendencijos, kinta kur kas lėčiau ir dažniausiai ne taip kardinaliai kaip drabužių industrijoje. Tačiau tam tikros kryptys ir taisyklės čia taip pat egzistuoja. Priešingai nei mados pasaulyje, vestuvių šventės valgiaraščiuose metų laikai diktuoja ne pagrindines tendencijas, tačiau kiekvienas sezonas pasižymi tik jam būdingais skoniais ir nuotaika, kurie ir lemia patiekalų skonį bei šventinės vakarienės sėkmę.
Akivaizdu, kad auksaspalvis ruduo nėra populiariausias metų laikas tuoktis. Gaila, nes turtinga, sodri spalvų gamta, maloniai vėsi lauko temperatūra ir jaukus, šiltas maistas skamba kaip visai neblogas pasirinkimas. O gausi rudens gėrybių įvairovė tikrai palengvina jaunavedžių galvos skausmą, kuo pavaišinti svečius?
Aukštosios mados drabužių dizaineriai, restoranų tendencijas diktuojantys garsiausių restoranų šefai ir kitų sričių profesionalai jau kurį laiką kviečia atsigręžti į paprastumą, prisijaukinti natūralumą ir prisiminti saiką. Tos pačios taisyklės vyrauja ir vestuvių vakarienės valgiaraščiuose.

Natūralumas ir sezoninis meniu

Paskutinis maisto pasaulio mados klyksmas, nesitraukiantis jau porą metų – sezoninė mityba ir sugrįžimas prie vietinių gamintojų produkcijos. Tačiau net ir nesivaikant madų, planuojant rudens vestuvių meniu, būtų nuodėmė atsisakyti gamtos dovanotų gėrybių: auksaspalvių moliūgų, sultingų obuolių, kriaušių, slyvų, kvapnių baravykų ir voveraičių, bruknių, spanguolių, bulvių, salierų, brokolių, žiedinių kopūstų, cukinijų ir kitų daržo, sodo bei miško gėrybių. Kuo šviežesni produktai, tuo kokybiškesnis iš jų paruoštas maistas. Be to, rudens derliaus sezoninės gėrybės nėra brangios ir labai netuštins piniginės.
Vietinių ūkininkų ir gamintojų produkcija taip pat turi didesnį pranašumą nei atvežtinė. Tinkama mūsų klimato juostai, čia išauginta ir pagaminta produkcija laikoma natūralesne, šviežia ir kokybiška. Ūkininko darže užaugintos daržovės visai kitaip kvepia, o kiaulaitės, ėriukai ar vištos skoniu gerokai lenkia užaugintus pramoninėse fermose.

Skonių minimalizmas

Ne, tai nereiškia, kad vaišių stalas turėtų būti nykus, o svečiai išvykti gurgiančiais pilvais. Kokybė laimi prieš kiekybę, akcentuojamas skonių grynumas ir švarumas. Kuo mažiau sudedamųjų patiekalo dalių ir subtiliai derantys, vienas kitą papildantys aiškūs, gryni skoniai – valgiaraščių mados viršūnė. Eklektika ir skonių bei vaizdo kakofonija lėkštėje – atgyvena. Svarbiausia taisyklė sudarant valgiaraštį ir renkantis patiekalus – išlaikyti saiką ir natūralumą. Todėl paprastas, tačiau sultingas, minkštas, gerai iškeptas kepsnys, paskanintas kreminiu grybų padažu ir nesudėtingomis salotomis – šūvis tiesiai į dešimtuką.

„Jaukūs“ naminiai patiekalai

Orui už lango sparčiai vėstant į vestuvių meniu siūloma įtraukti sočius ir šiltus pagrindinius patiekalus, primenančius naminį maistą, tačiau patiektus itin elegantiškai. Pavyzdžiui, prancūziškai raudonajame vyne troškinta jautiena Beouf Bourguignon, lakštiniai makaronai su kreminiu baravykų ar voveraičių padažu, mėsos maltinukai, virtiniai ir kiti naminiai patiekalai. Taip pat sparčiai populiarėja tendencija svečiams patiekti jaunavedžių mėgstamiausią patiekalą: nuo pagal seną šeimos receptą keptos vištos iki pačių keisčiausių patiekalų. Ši tendencija tik patvirtina posakį, kad savo vestuvių dieną reikia mėgautis kiekviena akimirka.

Rudens skoniai

Ruduo, kaip jau minėta, gera proga išnaudoti daržo, sodo ir miško derlių. Sugalvoti, kuo nustebinti svečius nebus sudėtinga, kur kas sudėtingiau išsirinkti iš tokios gausybės rudens gėrybių.
Daržovių ar vaisių salotoms sotumo suteiks skalsūs sūriai ir traškūs riešutai. Tačiau verta pagalvoti apie puikią alternatyvą – dubenėlį šiltos garuojančios sriubos. Nėra nieko labiau rudeniško už trintą moliūgų sriubą, pagardintą trupučiu imbiero ar cinamono. O jei patiekta mažuose, skobtuose moliūguose – prisiminimas apie vestuvių vaišes visiems išliks ilgam.
Jaukioms rudeniškoms vaišėms itin tinka žvėriena (elniena, stirniena, šerniena) ar paukščių (kurapkų ar laukinių ančių) mėsa. Taip pat jauno ėriuko mėsa, aviena, triušiena. Prie paukštienos ir žvėrienos patiekalų itin dera kriaušių ir bruknių padažas, nesudėtingos salotos ar salierų ir bulvių košė. Kiaulienos patiekalai sužiba greta pagardų iš obuolių, kriaušių ar labiau klasikinio pasirinkimo – grybų, o jautiena dera su svogūnų džemu ar įvairiais šakniavaisiais, raudonojo vyno ar kavos padažu. Žuvies mėgėjai žino, kad geriausias žvejo laimikis rudenį – daili lydekaitė. Kiekvienas virtuvės šefas ar šeimininkė tikrai mokės paruošti lydeką, kad svečiai pirštelius apsilaižytų. Tinkamai patiekti karosai, karšiai, kuojos tikrai niekuo nesusileidžia atvežtinei lašišai ar kitoms žuvims.

Tortai

Dažnai juokaujama, kad didžiausia vestuvių puošmena – nuotaka, antroji, ne mažiau svarbi – vestuvių tortas. Skonis: žinoma, tradicinis šviesaus ir lengvo biskvito vestuvių tortas – niekada nesenstanti klasika, tačiau rudenį juos vis dažniau keičia sodrūs, ryškaus skonio šokoladiniai biskvitai, pertepti cinamonu, riešutais ar kava gardintais kremais. Net klasikinis, tradiciškai atrodantis trijų aukštų tortas gali nustebinti netikėtais skoniais ir įdarais. Rudens tortai skaninami aromatingais ir šildančiais prieskoniais: imbieru, kardamonu, muskato riešutu, anyžiais, gvazdikėliais, vanile. Nemėgstantys šokolado, gali rinktis kriaušių, karamelės, kavos, irisų, riešutų skonio tortus, o norintys išsiskirti svečius tikrai nustebins išsirinkę imbieru, morkomis ar obuoliais kvepiantį tortą.
Torto išvaizda: nors balta cukrine mase dengti tortai vis dar populiarūs, įkvėpti gyvumo ir suteikti originalumo galima šį desertų stalo akcentą dekoruojant spalvingais rudens gėlių žiedais ar žiedlapiais (jurginais, kardeliais, astrais), sezoninėmis uogomis (bruknėmis, spanguolėmis) ar vaisiais (kriaušėmis, slyvomis, obuoliais, rojaus obuoliukais). Subtiliai ir elegantiškai atrodys tortas, puoštas kalnu džiovintų vaisių, šokolado drožlėmis ar šokolado glaistu. Rudens tortai gražinami ryškiomis, sodriomis spalvomis ar detalėmis, rudeniškais motyvais, nulipdytais iš tos pačios cukraus masės, įlašinus į ją kelis lašus maistinių dažų: rudeniniai lapai, medžių šakos, cukrinės ąžuolo gilės bei kiti rudens akcentai papuoš net ir paprasčiausią saldžiojo stalo karalių.
Eglės siūlomo meniu galeriją rasite ApieVestuves.lt Facebook puslapio albume, o daugiau skaitykite ApieVestuves.lt portale ir jos rašomame blog'e: www.zaidimuaikstele.lt
Galerija: Peržiūrėti padidinti
Tavo komentaras
Tavo vardas
El. paštas
Tai ką galvoji
     (Mes tikimės viskas padorumo ribose)
Facebook draugai rekomenduoja
1
Komentarai
2012-03-26 12:15
Gint
Tortai nuotraukose - SUPERINIAI !!!!