Susikurk savo kvietimą pats nemokamai


IDĖJA VESTUVIŲ MENIU: PIKANTIŠKAS SŪRIO TORTAS

Tikriausiai niekas neprieštaraus, kad vestuvių vaišių kulminacija – torto pjaustymas, šampano kamščių pokšėjimas, linkėjimai jaunavedžiams ir, žinoma, torto skanavimas. O kodėl per Jūsų vestuves tai - ne sūrio tortas? Tortai, tortai, tortai… Sudėtingas galvosūkis jaunavedžiams, koks turėtų būti tas Vienintelis, puošiantis vaišių stalą: norisi ir dailaus, ir skanaus, ir tinkamo visiems svečiams. Rinktis gražų, elegantišką, lygų, dengtą balta cukrine mase ir… nevalgomą (asmeniškai aš tą į kartoną panašią ir ypač saldžią masę kiekvienąkart nukrapštau nuo torto)? Ar nelabai išvaizdų, bet skanų?

Sūrio tortas - Vakarų tendencija

O jei nesirinkti nė vieno ir vaišių stalą papuošti pikantišku, iš sūrio cilindrų suridentu tortuku? Tokie tortai jau kurį laiką mėgstami Vakaruose. Nieko nuostabaus – juk sūrių lėkštė (asorti) dažnai restoranuose pakeičia desertą puikiai vakarienei įprasminti. Dažniausiai juos renkasi jaunavedžiai, nesikraustantys iš proto dėl saldumynų ar rengiantys netradicines vestuves, taip pat norintys nustebinti svečius arba tiesiog labai mėgstantys sūrį.
Sūrio tortas – tai ne saldus sūrio pyragas, tai – keli sūrio cilindrai, sudėti vienas ant kito. Kad atrodytų puošniau, dažnai puošiami natūralių gėlių ar šviežių vaisių kompozicijomis. Novatoriška, neįprasta ir kiek netikėta. Bet gražu ir valgoma.

Ką būtina žinoti apie sūrio tortą?

Jei susižavėjote šia idėja ir įprastą vestuvių tortą nusprendėte pakeisti sūrių kompozicija, atminkite keletą svarbių dalykų:
Vienam žmogui paskaičiuokite 100–115 g sūrio torto. Vadinasi, jei į vestuves pakvietėte 100 svečių, tortas turėtų sverti apie 10–11 kg.
Sūris sveria daugiau nei biskvitas, suteptas kremu, todėl tortukas bus mažesnis nei tokio paties svorio saldus konditerinis gaminys. Bet gigantiško, kelių aukštų statinio ir nereikia. Tortas – ne dangoraižis, tad sūrio tortui užteks vos 2 ar 3 aukštų.
Rinkitės sūrius, kuriuos būtų galima statyti į piramidę. Geriau – cilindro formos. Atminkite, kad minkštas sūris (pvz., bri), gali neatlaikyti sunkesnio ir kietesnio sūrio (pvz. parmidžano-redžiano).
Rinkitės skirtingus, bet tarpusavyje derančių skonių sūrius. Skonių paletė turėtų būti kuo įvairesnė, kaip ir įprastai patiekiama sūrių lėkštėje. Sūrių asorti dažniausiai sudaro šviežias (nebrandintas) sūris, pusiau minkštas, pusiau kietas, kietas, ilgai brandintas sūris, sūris su mėlynuoju ir baltuoju pelėsiais, tačiau pasitikėkite savo skoniu ir nuojauta – išsirinkite tiesiog gerą sūrį.
Atkreipkite dėmesį ir į sūrio žievę, paviršių, jo tekstūrą, spalvą. Kiekvieno sūrio žievė ir išvaizda – ypatinga, todėl kad ir kokius sūrius pasirinksite, tortas bus nepakartojamas.
Dekoruokite tortą šviežiais vaisiais ar gėlėmis. Tortas atrodys šventiškai ir puošniai.
Venkite ypač stipraus kvapo sūrių (ypač jei vestuves švęsite vasarą). Arba pasirūpinkite, kad vieta, kurioje stovės tortas, būtų itin gerai kondicionuojama.

Prie sūrio torto labai tinka geras vynas

Prie pikantiško sūrio torto svečiams pasiūlykite ir vaisių bei riešutų. Nepamirškite ir pagardų – tai gali būti medus, uogų ar vaisių džemas. Sūrius tinka ragauti su abrikosų, figų, apelsinų, svarainių ir net svogūnų džemais, marmeladais. Taip pat galite patiekti ir vieną ar dvi duonos rūšis. Labiausiai tiks paprasti sūrūs sausainėliai (krekeriai) ar prancūziškas batonas (baguette).
Taip pat pasirūpinkite tinkamu vynu. Geriausia – pasikonsultuokite su vyno žinovais, koks vynas prie kurio sūrio dera.
Jei vis dėlto galvojate, kad toks netradicinis pasirinkimas nuliūdins smaližius, galite užsakyti ir mažą, įprastą tortuką ar puošnių pyragaičių ir dailiai išdėlioti juos ant torto stovo.
Jei nusprendėte, kad saldų tortą pakeis pikantiškas, drįstu teigti, kad tokį kuklų ir nedidelį, bet valgomą ir skanų sūrio tortą vakaro svečiai prisimins ilgai ir su dideliu malonumu.
Didelė sūrio tortų galeriją rasite ApieVestuves.lt Facebook albume. 
Už tekstą dėkojame ŽaidimųAikštelė tinklaraščio apie virtuvę autorei Eglei.
Redaktorė rekomenduoja perskaityti daugiau straipsnių apie vestuvių meniu atskiroje ApieVestuves.lt rubrikoje.
Tavo komentaras
Tavo vardas
El. paštas
Tai ką galvoji
     (Mes tikimės viskas padorumo ribose)
Facebook draugai rekomenduoja
14
Komentarai
2012-06-11 15:06
torte
Straipsnio autorius mazai skaniu tortu valges, jei torto skoni ivertina pagal torto ipakavima t.y. cukrines dengimo mases skoni, kuri skirta papuosti torta ir jos nebutina valgyti ;)
2011-01-17 09:21
Eglė A.
Dar viena nesaldaus torto idėja:

http://d30opm7hsgivgh.cloudfront.net/upload/3254088_haiMVMJw_c.jpg
2010-12-22 11:00
tortu fane
Megstu visus tortus, dievinu tiesiog.Bet surio torto dar nesu ragavus. Butu idomu.
2010-12-20 18:25
Vyte
Nai nai nai kokios idejos:) Interesting
2010-12-20 10:27
Vilija
Kap eina i naujuma, zviezuma ir su kokia pazanga siuolaikiskos vestuves nustumia musu tradicines. Beje, mano nuomone musu tradicines prie aukuru ir tt... o tos su pirsliais ir tt...nuo rytu ateje.. labai fainai, kad ne tik paprociai keicia kitus, naujus, bet ir meniu, bei vestuviu tortas tampa siulaikiskesni.
2010-12-19 14:22
igne
Mes ai norim tradicinio triju aukstu torto. Kiekvienas aukstas skirtingu skoniu
2010-12-19 12:49
Pirate
Man tai zinokit mergaites giliai dzin koks tas tortas bus:D As pati tortu nevalgau, o sveciams patiks bet koks, ar napaleonas, ar surio, ar vaisiu, ar jogurto. Jiems visi skanus, o kam nepatiks tas nevalgys. Nesureiksminu as tokiu dalyku kaip tortas..
2010-12-19 01:22
Gerdute
Ot ideja alaus stalui :) mes svesime sodyboje tikiuosi, kad gausime Roko sodyba :) ir ten bus alaus stalas atskiras, toks tortas - super :)ideja :) aciu
2010-12-18 12:57
sIGA
Mes nesirinktumem tokio torto, bet seip idejos apie vestuvuu meniu, labai zavingos
2010-12-18 12:08
Inga
:) As maniau, kad dabar labiau paplite keksiukai, o ne tortai.