10 dovanų, kurių norėtų kiekviena nuotaka


GARDŽIOS DOVANĖLĖS SVEČIAMS

FOTO: Paulius Rakštikas
Elegantiškos, jaukios padėkos smulkmenos svečiams vestuvėse mūsų šalyje pasirodė dar gana neseniai. Tačiau tikėtina, kad išradingų jaunavedžių dėka iš šventės išeisite ne tuščiomis: praėjusią dieną primins rankų darbo žvakės, nedideli suvenyrai, maži gėlių vazonėliai, druska voniai ir panašūs niekučiai.
Bet vietoj mielų smulkmenų kur kas dažniau svečiams atsidėkojama skanėstais, kuriuos galima ragauti čia pat arba namie. Tinkamai įpakuotos valgomos dovanėlės (pavyzdžiui, sausainiai, uogos, saldainiai) atrodo taip pat elegantiškai ir rafinuotai kaip ir suvenyrai. Be to, gardūs ir greitai suvalgomi skanėstai nekelia rūpesčių svečiams, kaip pargabenti namo ar kur padėti, kad neužimtų papildomos vietos. 

Atkreipkite dėmesį

Smulkios valgomos dovanėlės – tai ne tik padėkos ženklas, bet ir proga svečiams pažinti jaunavedžius. Jei sugalvojote patiekti valgomas dovanas, tebūnie jos apgalvotos iki smulkmenų: atsidėkokite tik tuo, ką tikrai mėgstate patys.
Gal mėgstamiausia jūsų uogienė yra braškių ir vanilės skonio? Gal susipažinote gerdami jazminų aromato arbatą? O gal abu mėgstate tą patį šokoladą su aitriosiomis paprikomis ar šokoladinį keksiuką iš mėgstamiausios kavinės? Gal nuolat lankotės mažoje kepyklėlėje ir visuomet perkate vienus ir tuos pačius sausainius? Tikriausiai sugalvoti, ką judu mėgstate, nebus sudėtinga.   
Taip pat nepamirškite estetiško ir dailaus įpakavimo. Išvaizdi pakuotė – pusė dovanėlės grožio. Priklausomai nuo to, ką įteiksite svečiams, dovanėlėms įpakuoti galite panaudoti stiklainėlius (tiks ne tik medui ar džemui, bet ir saldainiams, sausainiams), popierinius maišelius, pintus krepšelius, suvenyrams skirtus kibirėlius, vazonėlius, popierines dėžutes, gražius audinius, nėrinių juosteles ir kt.
Bus dar gražiau, jei prie kiekvienos dovanėlės parašysite ne tik svečio vardą, bet ir padėką ar palinkėjimą. Juos galite atspausdinti ar ranka užrašyti kortelėse, kurias vėliau prikabinsite prie dovanos, vėliavėlėse, miniatiūriniuose vėjo malūnėliuose ar pan.

Kada ir kaip teikti?

Dovanėlėmis svečiams padėkojama už buvimą kartu svarbią dieną, palaikymą. Jas galite įteikti po vestuvių ceremonijos bažnyčioje – tereikės pasirūpinti vieta (staleliu, krepšeliu padėklai), kur valgomas smulkmenas sudėti.
Jei dovanėlės neskirtos valgyti tuoj pat (pvz., medus, uogienės ir pan.), jas galite įteikti vėliau kaip padėką už apsilankymą, palinkėjimus ir įteiktas dovanas. 
Valgomos dovanėlės svečiams, padėtos prie kiekvieno svečio, gali pasitarnauti ir kaip stalo kortelės. Ne tik gražu, bet ir labai asmeniška, nuoširdu.
Dovanėles galite sudėti ir į dekoratyvinį „tortą“. Ypač gražiai atrodys pyragaičiai ar keksiukai apipavidalinimu atkartojantys jaunavedžių tortą. Kiekvienas svečias pasiims jam skirtą skanėstą, o toks tortukas tiks saldumynų stalui puošti.

Skanios idėjos

Šviežios uogos. Apie jas pagalvojame pirmiausia svarstydami, kaip pamaloninti svečius vasarą. Krepšelis šviežiai nuraškytų vyšnių ar trešnių, pririnktų mėlynių, aviečių ar kitų uogų kiekvienam svečiui bus lengvas, gaivus užkandis.
Vaisiai. Vasarą ir rudenį nuo šviežių vaisių lūžta sodų medžių šakos, tad kodėl nepamaloninus į šventę susirinkusių svečių obuoliais, kriaušėmis, slyvomis? Taip pat tiks ir egzotiškesni persikai, abrikosai, puikiai atgaivins krepšelin sudėti arbūzai ir kitos sodo gėrybės. Gražus palinkėjimas, prisegtas prie obuolio ar kriaušės kotelio, – puiki proga dar kartą padėkoti kiekvienam asmeniškai.
Saldainiai – pradedant gurmaniškais rankų darbo šokoladiniais triufeliais ir baigiant spalvotais guminukais ar dražė. Pasirūpinkite dailia pakuote ir kiekvieno svečio širdis apsals iki begalybės.
Cukruoti arba šokoladu aplieti migdolai. Cukruoti migdolai vestuvėse – sena iš Pietų Europos (Italijos) kilusi tradicija, simbolizuojanti karčiai saldų santuokinį gyvenimą. Tačiau galite rinktis ir kitus riešutus: lazdyno, graikinius, bertoletijų ir kt. ar jų mišinį.
Vietoje migdolų ir įprastų saldainių svečiams galite įteikti po krepšelį šokoladu aplietų kavos pupelių. Tik atminkite, kad ne visi šį skanėstą mėgsta.
Medaus mažuose stiklainėliuose galite nusipirkti ar užsisakyti bitininkų parduotuvėse, tačiau galite pasidaryti ir patys. Išrinkę nuoširdų ir šypseną keliantį užrašą, svečiams padovanosite kelias jaukias akimirkas šaltos žiemos vakarais šildantis arbatos puodeliu. Tegyvuoja saldi meilė!
Uogienės – gardu, saldu, patinka smaližiams ir ne tik. Stiklainėliai su mėgstamo skonio uogienėmis gali tapti gražiu stalo ar net visos šventės papuošimo akcentu. Jei uogienę virsite patys, nepamirškite prie linkėjimo parašyti ir recepto – gerais dalykais dalintis būtina. 
Arbatos dėželė – nedidelė dėžutė su jųdviejų mėgstama arbata dar kurį laiką šventės svečiams primins apie gražias vestuvių akimirkas ir įspūdžius. 
Pyragaičiai, keksiukai. Juos galite užsisakyti ten pat, kur užsakysite tortą. Tuomet turėsite galimybę paprašyti, kad visi kepiniai būtų puošti vienu stiliumi. Žinoma, pyragaičius galite išsikepti patys ar paprašyti gerai gaminančių artimųjų. Juk kepiniai, pagaminti namie su meile, – dar skanesni. O gabalėlis sodraus, minkšto pyragaičio ar keksiuko dar niekam nepakenkė.
Sausainių rinkinys – visada teisingas pasirinkimas. Tai ir lengvas, saldus užkandis praalkus, ir desertas. Populiarėja tendencija svečiams įteikti saldžiu, spalvotu glajumi aplietus, asmeniškai kiekvienam svečiui išpieštus / užrašytus sausainius. O ir formų, rūšių įvairovė nesuskaičiuojama.
Maži vyno ar kitų alkoholinių gėrimų butelaičiai turbūt patiks kiekvienam pilnamečiui svečiui. Užklijuokite asmenišką, šmaikščią ar jausmingą etiketę ir padėkite greta šampano taurės. Tikrai žavinga ir nedaug kainuojanti smulkmena.
Tavo komentaras
Tavo vardas
El. paštas
Tai ką galvoji
     (Mes tikimės viskas padorumo ribose)
Facebook draugai rekomenduoja
2
Komentarai
2011-08-01 18:14
Keksas
Merginos ka jus dovanojqt sweciams? As galvojau medaus atiklainiukus bet si svtg buwom draugu vestuvesse ir juos gawom ;( puse sweciu eina pas mus uz menesio ka daryt?
2011-08-01 18:13
Chill
Fainas strps ;) like it