Kitokios meilės priesaikos


UŽ GAUSŲ VESTUVIŲ STALĄ BŪTINA MOKĖTI DAUG?

Foto: Rimantas Steponavičius www.fotor.lt
Ar įmanomas variantas, kad pokylio stalas atrodytų gausus, o suma, kuria pratuštės Jūsų piniginė, neverstų imtis už galvos? Pasirodo, kad taip!

Įtaką kainai daro daug kas

Šiuo metu, nors dauguma paslaugų teikėjų ir mažina kainas (vestuves galima suorganizuoti net iki 30 proc. pigiau nei pernai), dirbantieji maitinimo sferoje nenoriai kalba apie nuolaidas. Ne naujiena, kad vestuvių pokylis sudaro vieną didžiausių biudžeto dalių. Žinoma, suma priklausys ne tik nuo to, kiek svečių dalyvaus vestuvėse ir ar jiems bus patiekiamos rečiausios jūros gėrybės, ar „balta“ mišrainė. Kainos skiriasi ir nuo to, kuriame mieste švenčiamos vestuvės, kuriuo metų laiku (kai nėra vestuvių „sezonas“, galima tikėtis išleisti mažiau) ir pan. Tačiau mes, labai apgalvoję, ką dėsime ant stalo ir kaip jį puošime, sąmatą galime sumažinti.

Tinkamai parinkti karštuosius patiekalus

Jeigu norite, kad stalas kuo ilgiau atrodytų gražiai ir netektų raudonuoti dėl pustuščių lėkščių, patariama pirmiausia valgyti karštuosius patiekalus. Paprastai moterims patiekiama vištienos, vyrams – kiaulienos, jautienos arba žuvies kepsnius, maltinukus ar troškinius. Tačiau tai – ne taisyklė. Ir tikrai nebus neetiška, jeigu moterys, kaip ir vyrai, valgys kiaulienos karbonadus, arba visiems svečiams bus užsakyti vištienos kepsneliai...
Vidutinės karštųjų patiekalų kainos yra nuo 15 iki 20 Lt. Iš patirties galima teigti, kad dažniausiai nenusiviliama užsisakius vištienos ir/arba kiaulienos patiekalus, nes jautiena dažnai būna sprangi, kieta (močiutėms ir seneliams ją tikrai bus sunku įveikti), o žuvį ne visi mėgsta. Be to, vištienos patiekalai yra vieni pigiausių.

Maistas, „praturtinantis“ stalą

Tačiau vestuvių pokylis nesibaigia suvalgius karštuosius patiekalus. Mąstant apie vaišes, labai svarbu numatyti, ką verta užsisakyti, jeigu norima nemažinti svečių skaičiaus vien dėl to, kad skaičiuojama sąmata yra per didelė. O juk mums niekas nedraudžia pagudrauti! Pokylio stalas atrodys gausus, tačiau sumokėsite mažiau, jeigu rinksitės gražiai atrodančius, bet daug nekainuojančius patiekalus. Pasidomėjus, kokius patiekalus rinktis, kad ir svečiai, ir piniginė būtų „patenkinti“, restoranų administratoriai siūlo užsisakyti daugiau salotų, mėsos, vyniotinių asorti. Taip pat siūloma stalą puošti įdaryta žuvimi. Kilogramas įdarytos lašišos arba sterko kainuoja apie 70 Lt (karpio – apie 45 Lt.). Įspūdingai atrodo ir keptas paršelis, tačiau jo kilogramas kainuoja apie 100 Lt (už šią sumą galima užsisakyti maždaug 2 kg kepto kalakuto ar įdarytos vištos).
Vieno kąsnio užkandžiai atrodo gražiai, tačiau kelios jų lėkštės stalo kažkaip ypatingai nepapuoš, o sąmata augs: vienas suktinukas, plikytas įdarytas pyragėlis ar sumuštinukas kainuoja apie 3 Lt.

Svarbu apmąstyti pasirinkimą

Kalbant dar konkrečiau apie vestuvių pokylio sąmatą, mažiausia suma, kurią teko išgirsti, vienam asmeniui yra apie 50 Lt. Tačiau dauguma restoranų, kavinių, kaimo turizmo sodybų administratorių įvardija, kad vidutiniškai teks sumokėti apie 100–120 Lt. Taigi vaišės, kuriose dalyvautų 40 svečių, kainuotų apie 4000–5000 Lt. Už šią sumą ant stalo būtų padėta 120 porcijų šaltųjų patiekalų, kurių kainos svyruoja nuo 5 iki 11 Lt (svečiams būtų patiekta keturių rūšių salotų, dviejų rūšių silkės užkandžių, keptos žuvies ir mėsos asorti), karštieji patiekalai (jeigu visiems svečiams būtų užsakoma vištiena, o ne kiaulienos sprandinė, būtų sutaupyta apie 150 Lt), 40 porcijų įvairių užkandžių prie alaus (turėkite omenyje, kad, pavyzdžiui, rūkytų kiaulių ausų užkanda kainuoja maždaug tris kartus daugiau nei keptos duonos), 7 kilogramai įvairių vaisių ir du labai stalą papuošiantys ananasai (vienas ananasas restorane kainuoja maždaug tiek pat, kiek kilogramas vynuogių) bei gaivieji ir alkoholiniai gėrimai.

Gėrimai

Kalbant apie gėrimus, tokiam kiekiui žmonių skaičiuojama apie 40 litrų gaiviųjų gėrimų (litras gaivos kainuoja apie 4 kartus mažiau už litrą sulčių), 10 litrų alaus, 6 buteliai vyno, 15 butelių degtinės, 6 buteliai brendžio ir 8 buteliai šampano. Patarimas naudojantis susiklosčiusia ekonomine situacija: derėkitės, kad leistų ne tik tortą, bet ir dalį alkoholinių gėrimų atsinešti patiems, tuomet Jums neteks jų pirkti su didžiuliu, t. y. apie 200 proc., antkainiu.
Švenčiant vestuves dvi dienas, antrąją dieną suma, skiriama vieno svečio vaišėms, vidutiniškai sumažėja trečdaliu.

Pigi, bet graži stalo puošyba

Stalą reikėtų puošti ne tik maistu, bet ir gėlėmis arba kitomis dekoravimo detalėmis. Tačiau kad ant stalo vyrautų ne maistas ir gėrimai, bet dekoracijos – nedera. Pasidomėkite, ar vietoje, kurioje švęsite vestuves, neatsiras organzos (arba kitos puošnios medžiagos) skiaučių. Stalas atrodytų puošniai jas paskleidus jo viduryje. Ant skiaučių galima šiek tiek paberti baltų stambesnių karolių, greitai nevystančių žiedų, pastatyti žvakių (žinoma, taip, kad neužsidegtų...).
Jeigu norite stalą puošti gėlėmis, turėkite omeny, kad viena puokštė kainuoja apie 100 Lt (jeigu ją specialiai užsisakysite restorane arba gėlių salone). Tad verta apmąstyti ne puokščių, o atskirų gėlių (kad ir daugybės pigiai kainuojančių ramunių) arba svečių padovanotų puokštelių pamerkimą.
Nenorėdami išlaidauti, galite stalą puošti stikliniais indais (ant dugno galima priberti akmenukų, indą pripildyti vandeniu ir leisti plaukioti kelioms degančioms žvakutėms).
Tavo komentaras
Tavo vardas
El. paštas
Tai ką galvoji
     (Mes tikimės viskas padorumo ribose)
Facebook draugai rekomenduoja
7
Komentarai
2014-03-19 12:21
rimvydas
kiek moketi vestuviu muzikantams prie stalo!?
2010-03-24 17:54
ina
ideja gera su stikliniais indais ir viduje akmenukais, vaisiais ar stikliukais. manau nedaug kainuotu tokie papuosimai. o ispudis didelis.
2010-03-24 15:08
Vyte
sutinku, kad patarimai vertingi
2010-03-24 01:00
tapati
Labai didelis aciu uz vertingus patarimus ir issamu paaiskinima.
2010-03-22 17:14
antum
ar skiriasi kainuos, nuo metu laiko?
2010-03-14 19:37
Salma
Puiku puiku, labai geri patarimai:)
2010-02-16 21:04
Vygis
Man labiausiai patinka patarimas DERETIS :)