Nuotakos Šarūnės rankų darbo idėjos vestuvėms


MENIU VESTUVIŲ ŠVENTEI

Fotografai A-photo www.a-photo.lt

Šiandien ne apie tai, kokius patiekalus ar kokio restorano paslaugas rinktis, o apie šventinės dienos ar vakaro vaišių informaciją svečiams – meniu.
Meniu, kuo vaišinsite svečius šventinį vakarą, yra neprivalomas. Viena dalis jaunųjų renkasi svečius stebinti ir nepateikia skaitomo meniu. O kiti nori, kad jų svečiai tiksliai žinotų, kas ir iš ko bus patiekiama. Ir vienas, ir kitas variantas yra priimtini, tai tiesiog individualu. Mano praktikoje, tai tiesiog žmonių asmeninis reikalas, kaip jiems yra priimtiniau.

Kodėl renkamasi daryti ir nedaryti meniu

Kartais jaunieji nori leisti svečiams rinktis patiekalus, tad išrenkami keli užkandžiai ir karštieji, kuriuos svečiai pasirenka, kol padavėjai nešioja gėrimus.
Kartais to reikia. Pasitaiko, kad jaunieji pažinodami savo svečius, kurie yra labai skirtingi (tarkime, penkios draugės yra veganės, kiti trys draugai yra alergiški žuviai, dar kiti šeši dėdės ir tetos kategoriškai nevalgo kviečių produktų ir panašiai), tuomet informacija apie patiekalus yra tikrai svarbi ir sutaupo daug laiko aptarnaujančiam personalui.
Kita priežastis, kodėl daromi meniukai, nes jaunieji savo vestuvių vakarienei renkasi itin nekasdieniškus, įmantrius patiekalus, žynomesnio šefo paslaugas, tad nori visiems leisti pasiskaitinėti valgiaraštį, sužadinti apetitą ir nekantrumą skanauti „laisvėje bėgiojusio ir kukurūzais maitinto viščiuko puselę su šviežiomis daržovytėmis ir linksmomis miniatiūrinėmis bulvytėmis, pagardintomis rozmarinu iš šefo močiutės sodo“ arba laukti „iš viduržemio jūros atkeliavusių aštuonkojų vestuvinio valso su ispaniškomis citrinomis ir česnakėliais lekštėje“ ir t. t., ir pan. :)
Jei išsirenkate ką nors tikrai imantraus, tuomet rekomenduoju būtinai daryti meniu, kad žmonės žinotų, ką valgo ir nuoširdžiai įvertintų, vėliau galėtų aptarti. Būna juk tokių įdomių patiekalų, kad net nesupranti, ką valgai! Juk nenorite, kad jūsų močiutė ar kiti vyresni svečiai vis kviestųsi padavėjus ir klaustų „kas čia“ ☺ 

Kur ir kiek dėti meniu

Galimi keli variantai: daryti vieną meniu prie vakarienės salės įėjimo, šalia sėdėjimo plano. Toks variantas tinka kai patiekalų nėra daug arba jų nereikia rinktis, jaunieji būna viską nusprendę už svečius. Taip tik suteikiama informacija, kiek bus patiekalų ir kokie jie.
Galima dėti 1 ar 2 meniukus ant kiekvieno stalo, prie gėlių puokštės. Tai taip pat tinkamas ir patogus variantas net kai reikia pasirinkti patiekalus.
Taip pat galima meniukus dėti kiekvienam svečiui į lėkštę. Tai ypač patogu, kai patiekalai yra įmantrūs arba reikia rinktis iš kelių patiekalų, arba svečiai yra daugiakalbiai (daugiau nei 2 kalbomis). Labai patogu, visi turi po meniuką, nereikia klausinėti, dalytis, laukti. Ypač rekomenduotina, jei patiekalus svečiai turi pasirinkti patys iš kelių variantų ir pasakyti padavėjui. Sutaupo daug laiko, nereikia laukti, kol kas išvers.

Kaip juos padaryti dekoro dalimi

Siūlau arba daryti labai gražiai arba mažiau, jei norisi pataupyti, arba nedaryti visai. Aš asmeniškai net kolekcionuoju meniukus iš vestuvių, nes man jie primena nepakartojamą skonių puokštę per šventę, be to, labai gražu pažiūrėti. Taip daro ir daugelis svečių – pasiima namo gražiausius meniukus išsisaugoti. Meniu spaudą siūlau būtinai derinti prie visos kitos spaudos, susijusios su jūsų švente: vardo kortelės, kvietimai, užrašai, numeriukai… tiek popierius, tiek šriftas, tiek spalvos – viskas turi derėti.
Dažnai restoranas, kuriame švenčia, siūlosi spausdinti meniukus. Puiki, pigi paslauga, tačiau nerekomenduoju naudotis šiuo pasiūlymu. Pigiau, tačiau gausite greičiausiai ant balto lapo, juodomis paryškintomis raidėmis, bet kokiu šriftu spausdintą statišką meniu. Tokie meniu suteiks informaciją, tačiau nepuoš jūsų stalo ir nederės prie vardo kortelių. Tuomet siūlau geriau daryti po vieną gražų įrėmintą meniu arba ieškoti kito įmantraus, kūrybinio sprendimo valgiaraščiui pateikti.
Jei vis tiek reikia kiekvienam svečiui dėti po meniuką, tuomet verta išleisti daugiau pinigėlių ir maketuoti, spausdinti viską vienodai, pas tą patį dizainerį, kur ir visą spaudą. Aš asmeniškai visada pasikonsultavusi su virtuvės šefu perrašau meniukus savo užsakovams „skanesne ir vaizdingesne“ kalba. Juk didelis skirtumas tarp: 1. „Kaprio salotos (pomidorai, mocarela, bazilikas, balzaminis actas, alyvuogių aliejus) IR 2. Kaprio salotos / Rankomis išpešioti Buffalo mocarelos gabalėliai, apšlakstyti tyru alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu, patiekiami su saulėje sunokusiais raudonžandžiais pomidoriukais ir kvepiančiais baziliko lapeliais.“
Tad dekore meniu gali būti ir dideliame rėme vienas pats, gali būti po 1 ar 2 ant kiekvieno stalo arba dekoruotas, išpuoštas, kiekvienam svečiui padovanotas. Daugiau pavyzdžių pateikiu galerijoje. Sėkmės kuriant ir lauksiu laiškų, jei norėsite pasikonsultuoti, mielai atsakysiu, rašykite vysnios@vysnios.com.

Facebook albumas su idėjomis

 Daugiau Editos idėjų rasite jos ekspertų skiltyje
Tavo komentaras
Tavo vardas
El. paštas
Tai ką galvoji
     (Mes tikimės viskas padorumo ribose)
Facebook draugai rekomenduoja
3
Komentarai
2013-11-12 04:22
Birute
nezinau man tai cia papildomas pinigu svaistymas na bet jei vestuves prabangios restike gal.. bet ka zinau - prieina padavejas ir viska susako ir ka????
2013-10-21 14:13
Edita
o Jusu asmeninis meniukas bus DAR grazesnis :) Realybe daznai pralenkia lukesnius geraja prasme :) Juk sie meniukai taip pat kazkieno daryti, kurti...
2013-10-18 22:02
Cha
jau albumo grozis eina sau net issirinkau 5 variantus :D kuri reikes rinktis ?:D