Planavimas

Povestuvinė depresija – kas ji ir kaip su ja kovoti?

povestuvinė depresija

Vestuvių jaudulys ir laukimas gali būti vienas iš įsimintiniausių ir švenčiausių gyvenimo momentų. Tačiau kas nutinka, kai vestuvės baigiasi ir visas šurmulys nurimsta? Kai kuriems žmonėms dėl to gali būti labai liūdna ir sunku prisitaikyti prie įprasto gyvenimo. Atidžiau pažvelkime, kodėl šis reiškinys dažnai pasitaiko.

Kai kurie žmonės po viso vestuvių organizavimo ir koordinavimo streso, nuolatinio lėkimo ir skubėjimo, viskam pasibaigus jaučia netikėtą liūdesį ir tuštumą. Taip galima jaustis dėl skirtingų priežasčių, nuo ilgėjimosi šeimos ir draugų, kurie nuolat buvo šalia, iki palengvėjimo, kad viskas jau praėjo, ar tiesiog abstraktaus “o kas dabar” jausmo.

Vestuvės – vienas svarbiausių gyvenimo žingsnių, tad nenuostabu, kad visi pokyčiai: nauji namai ar giminaičiai iš vyro pusės, ar tiesiog pavardės pakeitimas gali sukelti vidinę sumaištį. Povestuvinis liūdesys iš tiesų egzistuoja, o ne jūs einate iš proto. Net nepastebėsite, kaip viskas vėl grįš į savo vėžes ir džiaugsitės svarbiausiu dalyku – jūsų naujo bendro gyvenimo pradžia. Kas iš tiesų yra povestuvinis liūdesys?

Amerikiečių psichologės, knygų autorės ir porų konsultantės Joselyn Charnas nuomone, povestuvinis liūdesys yra jausmas, tam tikrą laiką jaučiamas porų, kurios ką tik išgyveno džiaugsmingą vestuvių planavimo laikotarpį. Galbūt tai, kad jūs galite jaustis blogai po geriausios dienos savo gyvenime, skamba absurdiškai, tačiau daugelis žmonių išgyvena įvairiapusius jausmus, ypatingai po svarbių gyvenimo įvykių ir akimirkų.

Nėra ištirta, kas konkrečiai sukelia tokią būseną, tačiau psichologams šis scenarijus nėra naujiena. Paprastai išskiriama bent keletas psichologinių veiksnių, galinčių prisidėti prie šio jausmo atsiradimo. Vienas iš veiksnių yra staigus gyvenimo būdo pasikeitimas po santuokos ceremonijos – daugeliui porų tai reiškia, kad baigiasi jaudinantis jų santykių laikotarpis, kai jie praleido daug laiko planuodami ir organizuodami visus savo ypatingos dienos aspektus. Ir nors vestuvės suteikia daug džiaugsmo, jos taip pat susijusios su įtampa ir stresu, o joms pasibaigus gali atsirasti nusivylimo jausmas. Dažnai žmonės pasakoja, kad planavimo periodas kelia daug džiugaus jaudulio ir malonių lūkesčių, tačiau vestuvių dieną laikas prabėga akimirksniu. Tai kelia jausmą kurį ir vadiname povestuvine depresija.

Kas sukelia šį jausmą?

povestuvinis liūdesysPsichologai teigia, kad vienas iš pagrindinių povestuvinio liūdesio šaltinių yra savęs lyginimasis su kitomis poromis. Po to, kai didžiąją dieną juos supo teigiama energija ir laimingos poros, kai kurie žmonės jaučiasi likę užnugary, nes lygina save su kitais. Dėl to gali kilti pavydo ar nepilnavertiškumo jausmas, kurio ne visada lengva atsikratyti. Jaunavedžiams svarbu prisiminti, kad kiekvieno iš jų santykiai yra unikalūs – jums nereikia lygiuotis į kitų, nes jūs ir taip esate savaip tobuli.

Kitas liūdesio aplankančio po vestuvių šaltinis gali būti susijęs su įprastos veiklos pokyčiais. Susituokę natūraliai pradedate naują gyvenimo būdą, kuris gali neatitikti ankstesnės rutinos. Tai gali būti, pavyzdžiui, persikraustymas gyventi į kitą vietą, kitus namus, miestą ar net šalį. Ar tiesiog elementarus miego režimo pasikeitimas dėl bendro gyvenimo arba kasdienės dienotvarkės pritaikymas prie kito asmens poreikių. Iš pradžių šie pokyčiai gali būti jaudinantys, tačiau ilgainiui gali sukelti vienišumo jausmą, jei abu partneriai tinkamai nesusitvarko.

Kai kurių jaunavedžių lūkesčiai po santuokos pasikeičia, taip yra todėl, kad iki vestuvių turime tam tikrą įsivaizdavimą apie vedybinį gyvenimą, o po vestuvių tenka susitaikyti su realybe ir praktiniais aspektais. Kartais gali kilti nerimas dėl nešpildomų lūkesčių. Šie lūkesčiai gali kilti iš pačių sutuoktinių arba net iš išorės, pavyzdžiui, iš šeimos narių ar draugų, kurie įsivaizduoja, kaip turėtų atrodyti santuokinis gyvenimas. Norint su tuo kovoti, svarbu, kad poros atvirai bendrautų vienas su kitu, kad tiksliai žinotų, ko tikisi vienas iš kito ir savo santykių ateityje.

Kodėl nuotakos, jaunikiai ir net jų tėvai gali tai patirti?

Yra daugybė priežasčių, dėl kurių žmonės gali išgyventi povestuvinę depresiją. Galbūt jie ypatingai džiaugėsi visu dėmesiu, gautu po sužadėtuvių, ir vestuvių planavimu. Arba nusprendė nukelti ypatingai svarbių sprendimų, kaip naujas darbas ar mokslų tęsimas po vestuvių, priėmimą ir dabar turi viską nuspręsti, kas vėlgi kelia stresą.

Liūdesys bei depresinės nuotaikos gali lankyti abiejų jaunavedžių tėvus. Daugeliui tai yra pereinamasis laikotarpis, kai tėvai turi prisitaikyti prie to, kad jų vaikai vaizdžiai šnekant palieka lizdą ir kuria savo šeimą. Tai gali sukelti liūdesio jausmą, nepaisant to, kad tėvai tuo pačiu ir džiaugiasi bei didžiuojasi savo vaikais. Kitą vertus, matydami, kad jų vaikai kuria savo šeimą, tėvai gali susidurti su jausmais, kad jie nebėra reikalingi ar pageidaujami.

Kaip galite nustatyti, kad išgyvenate povestuvinį liūdesį?

Nuobodulys, tingėjimas, liūdesys ir vienatvė – tai tik keletas kompleksinių emocinių reakcijų, kurias asmenys, patiriantys šią povestuvinę būseną, gali jausti.

Kaip galite visa tai įveikti?

Pirmiausia supraskite, kad tokia jausmų kaita yra normalus ir visiškai suprantamas procesas, kurį patiria daugelis žmonių. Tada pabandykite nukreipti dėmesį nuo vestuvių šventės į santuoką kaip visumą, nes svarbiausia yra jūsų santykiai ir jų kokybė. Labai gerai, jei greitu metu bus jūsų nuostabus medaus mėnuo ar kita kelionė, kurios nekantriai laukiate. Žvalgykitės naujų pokyčių gyvenime, kaip kad persikraustymas į naujus namus ar tiesiog esamos gyvenamosios vietos atnaujinimas. Stenkitės džiaugtis mažais dalykais, palepinkite mylimąjį vakariene žvakių šviesoje ar nuvykite kažkur netoli, bet ten, kur nesate lankęsi anksčiau.

Susitelkimas į tai, kas nutinka po vestuvių, ir džiaugsmas kitais jūsų gyvenime laukiančiais žingsniais leis atsikratyti liūdnų minčių ir bet kokių depresiją reiškiančių emocijų.
– Praleiskite laiko kalbėdamiesi su draugais ir šeimos nariais, kurie supranta jūsų situaciją – Užsiimkite nauju hobiu ar veikla, kuri leistų išlikti aktyviems – Dalyvaukite veikloje, kuri jums teikia džiaugsmo – Kasdien skirkite laiko rūpinimuisi savimi. Galiausiai, jeigu jaučiate tokį poreikį, kreipkitės profesionalios pagalbos.

Apie grožio klubą

Apie Vestuves

Visos svarbiausios detalės tobulos vestuvių šventės planavimui ir įgyvendinimui be rūpesčių!

Komentarai

Spauskite čia ir komentuokite